GEEN WACHTLIJST, SNEL GEHOLPEN

VEEGBEWIJS VOOR VERZEKERING

GEEN VOORRIJKOSTEN

Schoorsteenbrand Leerdam?

Wij voorkomen een potentiële schoorsteenbrand!

Schoorsteenbrand Leerdam

Schoorsteenbrand Leerdam? Heeft u in Leerdam te maken gehad met een schoorsteenbrand? Zo’n brand is niet alleen zeer onaangenaam, maar het kan ook aanzienlijke schade aanrichten en is potentieel gevaarlijk voor uw gezondheid en welzijn.

Op deze websitepagina bieden wij uitgebreide informatie over hoe u een schoorsteenbrand kunt identificeren en welke stappen u moet nemen als u wordt geconfronteerd met zo’n calamiteit.

Bent u onzeker of uw schoorsteen vatbaar is voor een dergelijke brand? Wij adviseren u dringend een afspraak met ons te plannen. Door preventieve maatregelen te nemen, kunnen we risico’s minimaliseren of zelfs volledig wegnemen.

Als u stappen wilt ondernemen om toekomstige schoorsteenbranden in Leerdam te voorkomen, aarzel dan niet om contact op te nemen via 0345 201 508. Wij voorkomen graag uw Schoorsteenbrand Leerdam.

Schoorsteenveger Leerdam

Voor een veilige en efficiënte werking van uw open haard of kachel, is het van cruciaal belang dat uw schoorsteen vrij is van vuil en obstructies. Dit betekent dat regelmatig vegen of schoonmaken van de schoorsteen essentieel is.

Een goed onderhouden schoorsteen vermindert niet alleen het risico op brand, maar zorgt ook voor een efficiëntere verbranding. Als u gedurende het hele jaar door uw haard of kachel gebruikt, adviseren wij u dringend om ten minste tweemaal per jaar uw schoorsteen te laten vegen. Maar als uw haard of kachel minder frequent in gebruik is, zou een jaarlijkse reiniging afdoende moeten zijn.

Bent u van mening dat het tijd is voor een professionele schoorsteenreiniging? Wacht niet langer en neem contact op met Schoorsteenveger Leerdam via 0345 201 508 voor onze topkwaliteit dienstverlening.

Hoe ontstaat een schoorsteenbrand?

Het ontstaan van een schoorsteenbrand kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Een van de voornaamste oorzaken is een verkeerd ontworpen of gebouwde schoorsteen. Hierbij kunt u denken aan een schoorsteen met een rookkanaal dat te groot of juist te krap is.

Wanneer een rookkanaal te ruim is, wordt de trek in de schoorsteen belemmerd. Hierdoor kunnen rookgassen niet efficiënt ontsnappen en blijven deze langer in de schoorsteen hangen. Dit leidt tot de afkoeling van de rookgassen en vorming van een creosootlaag aan de binnenkant van de schoorsteen.

Aan de andere kant, bij een te smal rookkanaal, hebben de rookgassen beperkte ruimte om doorheen te stromen. Als er zich een creosootlaag in zo’n kanaal vormt, kan dit snel vlam vatten.

Bovendien kan een schoorsteenbrand worden getriggerd door brandbare materialen in het rookkanaal. Denk hierbij aan ongewenste objecten zoals vogelnesten, bladafval of andere vreemde items die per ongeluk in de schoorsteen terecht zijn gekomen.

Een andere veelvoorkomende oorzaak is de ophoping van verbrandingsresten langs de wanden van het rookkanaal. Dit is vooral het geval bij haarden of kachels die worden gestookt op kolen of mazout (stookolie).

Daarentegen zijn haarden of kachels die op gas werken over het algemeen veiliger in gebruik. De reden hiervoor is dat deze soorten verbranding minimale vervuiling in het rookkanaal veroorzaken.

Als u zich zorgen maakt over het risico van een schoorsteenbrand in uw woning, staan wij klaar om u te assisteren! Neem direct contact op met Schoorsteenveger Leerdam via 0345 201 508

Hoe herkent u een schoorsteenbrand?

Het snel identificeren van een schoorsteenbrand is essentieel vanwege het potentiële gevaar en de mogelijke schade. De vraag die vaak opkomt is: hoe kunt u een schoorsteenbrand tijdig opmerken?

Er zijn verschillende indicatoren die wijzen op een schoorsteenbrand. Een opvallend teken is een plotselinge, hevige rookontwikkeling, waarbij rook uit de schoorsteen kan schieten of zelfs terug uw woning in kan dringen.

Verder kan een schoorsteenbrand vaak worden herkend aan het luidruchtige, bulderende of fluitende geluid dat het produceert. Dit geluid ontstaat omdat de brand zuurstof uit de omgeving aanzuigt. Bovendien kan een opvallende geur van roet of verbranding een duidelijke indicator zijn van een lopende schoorsteenbrand.

Als u vermoedt dat er een risico bestaat op een schoorsteenbrand in uw woning, is het van cruciaal belang om onmiddellijk actie te ondernemen en de schade te minimaliseren!

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Daarom adviseren wij om regelmatig uw schoorsteen te laten vegen. Voor het plannen van een afspraak of voor meer informatie, kunt u ons bereiken via 0345 201 508.

Wat te doen bij een schoorsteenbrand?

Wanneer u geconfronteerd wordt met een schoorsteenbrand, is het cruciaal om direct te reageren en effectieve maatregelen te nemen om zowel uw veiligheid te waarborgen als de schade aan uw woning te minimaliseren.

Als u merkt dat er brand woedt in uw schoorsteen, moet uw eerste prioriteit zijn om onmiddellijk de hulpdiensten in te schakelen. Bel zonder aarzelen het noodnummer 112 om de brandweer op de hoogte te stellen.

Om verdere verspreiding van de brand te voorkomen, is het ook raadzaam om de schoorsteenklep te sluiten en de zuurstoftoevoer zo goed mogelijk te beperken.

In afwachting van de komst van de brandweer, kunt u proberen het vuur te temperen met zand of zout. Gebruik echter nooit water, omdat dit snel kan verdampen en tot een explosieve reactie kan leiden. Dit kan resulteren in schade aan de structuur van uw rookkanalen of zelfs in barsten.

Zodra de situatie onder controle is en het vuur gedoofd, is het essentieel om uw woning grondig te ventileren. Open ramen en deuren om de rook en eventuele schadelijke dampen te laten ontsnappen.

Hoe voorkomt u een schoorsteenbrand?

Niemand wil te maken krijgen met de stress en het gevaar van een schoorsteenbrand. Gelukkig kan het risico aanzienlijk worden verminderd door regelmatig en adequaat onderhoud van uw schoorsteen. Een goed onderhouden en schone schoorsteen vermindert de kans op brand aanzienlijk.

Het wordt sterk aangeraden om uw schoorsteen minimaal één of twee keer per jaar professioneel te laten vegen. Een deskundige schoorsteenveger doet meer dan alleen het verwijderen van roet en vuil; hij inspecteert de gehele structuur op tekenen van schade, zoals barsten, lekkages of andere structurele problemen.

Hoewel regelmatig vegen essentieel is, zijn er nog andere stappen die u kunt nemen om de veiligheid van uw haard of kachel te waarborgen:

 • Zorg ervoor dat u alleen goedgekeurde brandstoffen gebruikt die compatibel zijn met uw specifieke haard of kachel.
 • Behoud een dunne aslaag (ongeveer 3 cm) in de aslade voor optimale verbranding.
 • Gebruik voor het aansteken van uw haard of kachel enkel aanmaakblokjes of aanmaakhout.
 • Garandeer goede ventilatie in en rondom uw schoorsteen.
 • Vermijd stoken onder ongunstige weersomstandigheden zoals windstilte of dichte mist
 • Laat een brandend vuur nooit onbeheerd achter, veiligheid eerst!

Een goed onderhouden schoorsteen is uw eerste verdedigingslinie tegen schoorsteenbranden. Bent u klaar voor een professionele schoorsteenveegbeurt? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Leerdam via 0345 201 508.

Onverzekerd bij een schoorsteenbrand

Het periodiek laten vegen en onderhouden van uw schoorsteen heeft niet alleen invloed op uw veiligheid maar ook op uw verzekeringsclaim. Als uw schoorsteen niet goed is onderhouden en er ontstaat brand, kan het zijn dat de verzekering de schade niet volledig dekt.

Een jaarlijks niet geveegde schoorsteen kan door verzekeringsmaatschappijen gezien worden als nalatigheid of achterstallig onderhoud. In een dergelijk scenario, mocht er brand uitbreken, kan uw claim afgewezen worden omdat u uw verantwoordelijkheid als huiseigenaar niet zou hebben genomen.

Het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu benadrukt sinds 1992 het belang van het jaarlijks laten vegen van schoorstenen, hoewel dit niet strikt wettelijk verplicht is. Dit toont aan hoe cruciaal regulier onderhoud is voor de veiligheid en ook voor de bescherming van uw bezit.

Om te zorgen dat u te allen tijde gedekt bent door uw verzekering, is het raadzaam uw schoorsteen elk jaar professioneel te laten vegen. Bent u van plan om een afspraak in te plannen? Neem dan contact op via 0345 201 508.

Een schoorsteenveger inschakelen?

Voor een veilige en efficiënte werking van uw haard of kachel is het van essentieel belang om uw schoorsteen in topconditie te houden. Wij adviseren u dringend om voor deze klus een ervaren schoorsteenveger in te schakelen.

Door te kiezen voor een professional garandeert u dat de schoorsteen grondig en correct wordt schoongemaakt. Bovendien heeft een deskundige schoorsteenveger een getraind oog voor vroegtijdige tekenen van slijtage of andere problemen die zich kunnen voordoen in uw schoorsteen of aangrenzende rookkanalen.

Overweegt u een expert te raadplegen voor uw schoorsteenonderhoud? Aarzel dan niet en neem contact op met Schoorsteenveger Leerdam via 0345 201 508 voor uitstekende service en deskundigheid.

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Onze Schoorsteenvegerdiensten

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenveger

Bent u opzoek naar een schoorsteenveger in Leerdam? Neem direct contact op!

blurb-img-schoorsteenveger

Vogelnest verwijderen

Zit er een vogelnest in uw schoorsteen? Wij helpen u graag bij het verwijderen van het nest.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenbrand

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Laat uw schoorsteen dan regelmatig reinigen.

blurb-img-schoorsteenveger

Zelf schoorsteenvegen

Wilt u zelf uw schoorsteen vegen? Neem dan een kijkje op onze pagina over schoorsteenvegen.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteeninspectie

Wilt u een schoorsteeninspectie laten uitvoeren? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Leerdam.

blurb-img-schoorsteenveger

Creosoot verwijderen

Heeft u te maken met creosoot in uw schoorsteen? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Leerdam.

Werkwijze Schoorsteenveger Leerdam

\

1.

Afspraak

Via telefoon/mail plannen we een afspraak.

\

2.

Vegen

Wij vegen uw schoorsteen/rookkanalen.

\

3.

Veilig stoken

U kunt weer veilig & verantwoord stoken.

Veelgestelde Vragen

Waarom moet ik mijn schoorsteen laten vegen?

Een reden waarom u uw schoorsteen moet laten vegen is voor de veiligheid van u en uw huisgenoten. Het risico op een schoorsteenbrand is vele malen kleiner bij een schone schoorsteen.

Daarnaast is een schone schoorsteen beter voor het milieu! Een schone schoorsteen stoot namelijk minder schadelijke stoffen uit.

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen vegen?
Dit hangt af van hoe vaak u gebruik maakt van uw schoorsteen. Gebruikt u de schoorsteen dagelijks? Dan raden wij u aan om uw schoorsteen minimaal twee keer per jaar te laten vegen. Op het moment u de schoorsteen niet dagelijks gebruikt, raden wij u aan dit minimaal één keer per jaar te doen.

Twijfelt u of u uw schoorsteen moet laten vegen? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Leerdam via 0345 201 508. Wij helpen u graag!

Wanneer moet ik de schoorsteenveger bellen?

U kunt uw schoorsteen het hele jaar door laten vegen. Houdt er rekening mee dat het een stuk drukker is aan het einde van het jaar! Maak daarom tijdig een afspraak. Het is ook mogelijk om uw schoorsteen in de zomer te laten vegen!

Hoe stook ik op een veilige en gezonde manier?

De manier van stoken heeft veel invloed op het vrijkomen van schadelijke stoffen. Een aantal tips om goed te stoken:

 • Een haard of kachel op gas is minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.
 • Laat uw toestel en schoorsteen installeren door een erkende installateur.
 • Laat uw schoorsteen minstens eenmaal per jaar vegen.
 • Stook alleen geschikte brandstoffen.
 • Stook niet bij mistig of windstil weer.
Kan de schoorsteenveger mijn schoorsteen inspecteren?
Ja, dat kan zeker. Tijdens een schoorsteen inspectie controleren wij uw schoorsteen onder andere op beschadigingen, losgeraakt steen of lood, scheuren in de bovenplaat en opstoppingen in het schoorsteenkanaal. Door deze problemen tijdig te signaleren, wordt grote schade voorkomen.

Wilt u een schoorsteen inspectie laten uitvoeren? Bel dan gerust met Schoorsteenveger Leerdam op 0345 201 508.

Is een haard of kachel slecht voor het milieu?
Dat is afhankelijk van uw haard of kachel. Tijdens het stoken van hout of andere vaste brandstoffen komen veel stoffen vrij, zowel binnen- als buitenshuis. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor het milieu, voor de gezondheid; ze kunnen leiden tot overlast voor omwonenden.

Om deze negatieve effecten zo klein mogelijk te houden, raden wij u aan goed na te denken over de brandstof van uw haard of kachel. Haarden en kachels op aardgas stoten relatief weinig schadelijke stoffen uit en is dus minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.

Hoe voorkom ik een schoorsteenbrand?
Een schoorsteenbrand is erg vervelend. De kans op een schoorsteenbrand is aanzienlijk kleiner wanneer een schoorsteen goed onderhouden wordt. Een schone schoorsteen kan niet in brand vliegen!

Laat uw schoorsteen daarom één of twee keer per jaar vegen door een ervaren schoorsteenveger. Een schoorsteenveger kijkt ook uit naar andere mankementen in of aan uw schoorsteen, zoals scheuren of lekken.

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Wij helpen u hier graag bij! Neem contact op met Schoorsteenveger Leerdam via 0345 201 508.

Kan ik zelf mijn schoorsteen vegen?

Dat is mogelijk. Echter heeft u, wanneer u uw schoorsteen laat vegen door een ervaren schoorsteenveger, wel de zekerheid dat dit op een goede manier gedaan is.

Daarnaast krijgt u van de schoorsteenveger een bewijs van vegen. Uw verzekeraar kan naar dit bewijs vragen op het moment dat u te maken krijgt met brand in uw haard, kachel of schoorsteen.

Wat doe ik als er zwarte rook uit mijn schoorsteen komt?
Zwarte rook uit een schoorsteen is een effect van slecht stoken. Donkere rook betekent een onvolledig verbrandingsproces. In veel gevallen zien we dat dit komt door een slecht trekkende schoorsteen, te weinig luchttoevoer of ongeschikt brandstof.

Witte of kleurloze rook betekent veelal dat het verbrandingsproces goed verloopt.

Ben ik verzekerd bij schoorsteenbrand?
In veruit de meeste gevallen wel. Sommige verzekeraars willen een bewijs van vegen zien. Wij raden u daarom aan het bewijs van de schoorsteenveger ten alle tijden te bewaren.

Wilt u zeker zijn dat u verzekerd bent bij schoorsteenbrand? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Leerdam via 0345 201 508.

Wat doe ik als er een vogelnest in mijn schoorsteen zit?
Op het moment dat er een nestje in uw schoorsteen zit, raden wij u aan de hulp in te schakelen van een ervaren schoorsteenveger.

U mag een vogelnest niet zomaar verwijderen. Wanneer de vogels in het broedseizoen zijn, dan moet u deze periode eerst wachten. Pas na afloop van het broedseizoen mag het vogelnest verwijdert worden. Dit staat beschreven in de Wet natuurbescherming.

Tarieven Schoorsteenvegen Leerdam

Houtkachel

 • inclusief arbeid en btw
 • geen voorrijkosten

78,-

Pelletkachel

88,-

Rieten dak

98,-

Klanten Zeggen

Schoorsteenveger Leerdam heeft bij mij mijn open haard en schoorsteen geveegd. Goede service tegen een schappelijke prijs!

Paul

uit Leerdam

Al jaren onze vaste schoorsteenveger. Wij zijn meer dan tevreden!

Bastiaan

uit Leerdam

Vanuit mijn haard kwam er rook de woonkamer in. Op zeer korte termijn had Schoorsteenveger Leerdam nog een plekje om onze rookkanalen te inspecteren. Na een inspectie bleek dat onze schoorsteen alleen geveegd moest worden. Fijn geholpen door de vriendelijke man.

Rianne

uit Leerdam

Twee keer per jaar komt er een schoorsteenveger van Schoorsteenveger Leerdam mijn rookkanalen vegen. Elke keer goed geregeld!

Karel

uit Leerdam

Onze Partners

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Call Now Button