GEEN WACHTLIJST, SNEL GEHOLPEN

VEEGBEWIJS VOOR VERZEKERING

GEEN VOORRIJKOSTEN

Creosoot verwijderen

Wij verwijderen creosoot uit uw schoorsteen!

Creosoot verwijderen

Creosoot verwijderen? Wist u dat creosoot een teerachtige substantie is die zich opbouwt in schoorstenen en uiterst ontvlambaar is? Dit materiaal is een frequente oorzaak van schoorsteenbranden. Daarom is het cruciaal om regelmatig uw schoorsteen te inspecteren op de aanwezigheid van creosoot.

Het uit de schoorsteen halen van een aanzienlijke hoeveelheid creosoot is verre van eenvoudig. Het is niet iets dat u eenvoudigweg kunt wegschrobben met een reguliere borstel. Voor een grondige reiniging van deze teerachtige laag is een gespecialiseerde aanpak nodig waarbij de binnenzijde van de schoorsteen met specifieke technieken wordt behandeld.

Een indicatie dat uw schoorsteen mogelijk gereinigd moet worden, is wanneer de rook die eruit komt niet helder wit is. Een professionele schoorsteenveger kan tijdens het reinigen bepalen of er creosoot aanwezig is. Dit merkt de schoorsteenveger op wanneer er tijdens het vegen klonters van creosoot naar beneden vallen.

Wilt u uw creosoot verwijderen? Neem dan direct contact op met Schoorsteenveger Leerdam via 0345 201 508. Onze experts staan klaar om te helpen.

Hoe ontstaat creosoot?

Creosoot komt tot stand wanneer hout niet volledig verbrandt. Dit kan het gevolg zijn van het verbranden van nog nat hout of het gebruik van ongeschikte houtsoorten. Een belangrijk punt van aandacht is dat creosoot zich begint te vormen wanneer de temperatuur van de rookgassen in de schoorsteen onder de 120 graden Celsius daalt.

Een ander belangrijk aspect om in overweging te nemen is dat lekkages in het rookkanaal de vorming van creosoot kunnen bevorderen. Door lekkages komt koude lucht de schoorsteen binnen, waardoor de rookgassen sneller afkoelen. De roetdeeltjes hechten zich dan versneld aan de schoorsteen, wat leidt tot ophoping van creosoot.

Hoe kan ik de vorming van creosoot voorkomen?

Het is van groot belang de opbouw van creosoot in uw schoorsteen te voorkomen. Eén manier is ervoor zorgen dat de temperatuur van de rookgassen continu hoog blijft. Dit kunt u doen door de zogenaamde Zwitserse stookmethode toe te passen.

Bovendien is het cruciaal om op een verantwoorde manier te stoken. Dit betekent dat u het juiste soort hout gebruikt voor uw kachel of haard en dat dit hout voldoende gedroogd is.

Bent u op zoek naar een vakman om uw schoorsteen te vegen? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Leerdam via 0345 201 508.

Hoe kan ik verantwoord stoken?

Voor het beste stookresultaat is het raadzaam hout te gebruiken met een vochtgehalte van minder dan 15%. Idealiter kiest u voor hout dat al meerdere dagen heeft kunnen drogen. De Zwitserse stookmethode kan ook helpen voor een optimale verbranding.

Zorg ervoor dat u altijd heet stookt om een volledige verbranding te garanderen. Het consistent toevoegen van hout helpt de rookgastemperatuur boven de 120 graden te houden. Het overwegen waard is de aanschaf van een rookgasthermometer om zo de temperatuur nauwkeurig te monitoren.

Welk hout is het meest geschikt om te stoken?

Bij het stoken van een haard of kachel is het cruciaal om het juiste type hout te kiezen. De vraag is dus: welke houtsoorten zijn het beste geschikt voor een optimale verbranding en warmteafgifte?

Voor een snelle ontbranding en het genereren van onmiddellijke warmte is Naaldhout een uitstekende keuze. Vanwege de zachte aard brandt deze houtsoort snel en geeft hij veel warmte af. Echter, het kan wat meer roetdeeltjes produceren tijdens verbranding. Daarom is het raadzaam om over te schakelen op hardhout zodra het vuur goed op gang is.

Beukenhout, veelvuldig gebruikt in Nederland, is een van de topkeuzes onder de hardere houtsoorten. Het staat bekend om zijn snelle droogtijd en het gemak waarmee het vlam vat. Het produceert ook een helder, mooi vuur dat zowel warmte als sfeer biedt.

Hoewel Eikenhout ook een favoriet is onder haardhoutliefhebbers, komt het met enkele voorbehouden. Dit type hout vereist een aanzienlijke droogtijd – vaak enkele jaren – om het vochtgehalte onder de 15% te brengen. Als het vochtig is, kan het langzamer branden en knetterende vlammen produceren, wat minder ideaal is voor sommige haarden of kachels.

Als u in het bezit bent van een speksteenkachel, is Elzenhout een voorkeursoptie. Dit hout brandt niet alleen sneller maar zorgt ook voor een snelle warmteafgifte, waardoor het speksteen van de kachel sneller kan opwarmen. Bovendien heeft het vuur een aantrekkelijke lichte kleur.

Berkenhout is een andere gewaardeerde houtsoort, vooral vanwege zijn esthetische eigenschappen. Wanneer gedroogd, krijgt het een kenmerkende grijze tint die er fantastisch uitziet in open haarden of kachels. Bovendien brandt het langzaam, geeft het veel warmte af en zorgt het voor een schone verbranding.

Bepaalde houtsoorten zijn niet ideaal voor verbranding in open haarden of kachels vanwege verschillende redenen, waaronder roetproductie of potentieel gevaarlijke dampen. Het is het beste om weg te blijven van:

 • kastanjehout
 • populierenhout
 • pallethout
 • vuren
 • grenen
 • Elk type behandeld hout, zoals geteerd, geverfd, geïmpregneerd, multiplex of spaanplaat (deze kunnen schadelijke stoffen afgeven tijdens verbranding)

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Onze Schoorsteenvegerdiensten

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenveger

Bent u opzoek naar een schoorsteenveger in Leerdam? Neem direct contact op!

blurb-img-schoorsteenveger

Vogelnest verwijderen

Zit er een vogelnest in uw schoorsteen? Wij helpen u graag bij het verwijderen van het nest.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenbrand

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Laat uw schoorsteen dan regelmatig reinigen.

blurb-img-schoorsteenveger

Zelf schoorsteenvegen

Wilt u zelf uw schoorsteen vegen? Neem dan een kijkje op onze pagina over schoorsteenvegen.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteeninspectie

Wilt u een schoorsteeninspectie laten uitvoeren? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Leerdam.

blurb-img-schoorsteenveger

Creosoot verwijderen

Heeft u te maken met creosoot in uw schoorsteen? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Leerdam.

Werkwijze Schoorsteenveger Leerdam

\

1.

Afspraak

Via telefoon/mail plannen we een afspraak.

\

2.

Vegen

Wij vegen uw schoorsteen/rookkanalen.

\

3.

Veilig stoken

U kunt weer veilig & verantwoord stoken.

Veelgestelde Vragen

Waarom moet ik mijn schoorsteen laten vegen?

Een reden waarom u uw schoorsteen moet laten vegen is voor de veiligheid van u en uw huisgenoten. Het risico op een schoorsteenbrand is vele malen kleiner bij een schone schoorsteen.

Daarnaast is een schone schoorsteen beter voor het milieu! Een schone schoorsteen stoot namelijk minder schadelijke stoffen uit.

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen vegen?
Dit hangt af van hoe vaak u gebruik maakt van uw schoorsteen. Gebruikt u de schoorsteen dagelijks? Dan raden wij u aan om uw schoorsteen minimaal twee keer per jaar te laten vegen. Op het moment u de schoorsteen niet dagelijks gebruikt, raden wij u aan dit minimaal één keer per jaar te doen.

Twijfelt u of u uw schoorsteen moet laten vegen? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Leerdam via 0345 201 508. Wij helpen u graag!

Wanneer moet ik de schoorsteenveger bellen?

U kunt uw schoorsteen het hele jaar door laten vegen. Houdt er rekening mee dat het een stuk drukker is aan het einde van het jaar! Maak daarom tijdig een afspraak. Het is ook mogelijk om uw schoorsteen in de zomer te laten vegen!

Hoe stook ik op een veilige en gezonde manier?

De manier van stoken heeft veel invloed op het vrijkomen van schadelijke stoffen. Een aantal tips om goed te stoken:

 • Een haard of kachel op gas is minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.
 • Laat uw toestel en schoorsteen installeren door een erkende installateur.
 • Laat uw schoorsteen minstens eenmaal per jaar vegen.
 • Stook alleen geschikte brandstoffen.
 • Stook niet bij mistig of windstil weer.
Kan de schoorsteenveger mijn schoorsteen inspecteren?
Ja, dat kan zeker. Tijdens een schoorsteen inspectie controleren wij uw schoorsteen onder andere op beschadigingen, losgeraakt steen of lood, scheuren in de bovenplaat en opstoppingen in het schoorsteenkanaal. Door deze problemen tijdig te signaleren, wordt grote schade voorkomen.

Wilt u een schoorsteen inspectie laten uitvoeren? Bel dan gerust met Schoorsteenveger Leerdam op 0345 201 508.

Is een haard of kachel slecht voor het milieu?
Dat is afhankelijk van uw haard of kachel. Tijdens het stoken van hout of andere vaste brandstoffen komen veel stoffen vrij, zowel binnen- als buitenshuis. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor het milieu, voor de gezondheid; ze kunnen leiden tot overlast voor omwonenden.

Om deze negatieve effecten zo klein mogelijk te houden, raden wij u aan goed na te denken over de brandstof van uw haard of kachel. Haarden en kachels op aardgas stoten relatief weinig schadelijke stoffen uit en is dus minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.

Hoe voorkom ik een schoorsteenbrand?
Een schoorsteenbrand is erg vervelend. De kans op een schoorsteenbrand is aanzienlijk kleiner wanneer een schoorsteen goed onderhouden wordt. Een schone schoorsteen kan niet in brand vliegen!

Laat uw schoorsteen daarom één of twee keer per jaar vegen door een ervaren schoorsteenveger. Een schoorsteenveger kijkt ook uit naar andere mankementen in of aan uw schoorsteen, zoals scheuren of lekken.

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Wij helpen u hier graag bij! Neem contact op met Schoorsteenveger Leerdam via 0345 201 508.

Kan ik zelf mijn schoorsteen vegen?

Dat is mogelijk. Echter heeft u, wanneer u uw schoorsteen laat vegen door een ervaren schoorsteenveger, wel de zekerheid dat dit op een goede manier gedaan is.

Daarnaast krijgt u van de schoorsteenveger een bewijs van vegen. Uw verzekeraar kan naar dit bewijs vragen op het moment dat u te maken krijgt met brand in uw haard, kachel of schoorsteen.

Wat doe ik als er zwarte rook uit mijn schoorsteen komt?
Zwarte rook uit een schoorsteen is een effect van slecht stoken. Donkere rook betekent een onvolledig verbrandingsproces. In veel gevallen zien we dat dit komt door een slecht trekkende schoorsteen, te weinig luchttoevoer of ongeschikt brandstof.

Witte of kleurloze rook betekent veelal dat het verbrandingsproces goed verloopt.

Ben ik verzekerd bij schoorsteenbrand?
In veruit de meeste gevallen wel. Sommige verzekeraars willen een bewijs van vegen zien. Wij raden u daarom aan het bewijs van de schoorsteenveger ten alle tijden te bewaren.

Wilt u zeker zijn dat u verzekerd bent bij schoorsteenbrand? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Leerdam via 0345 201 508.

Wat doe ik als er een vogelnest in mijn schoorsteen zit?
Op het moment dat er een nestje in uw schoorsteen zit, raden wij u aan de hulp in te schakelen van een ervaren schoorsteenveger.

U mag een vogelnest niet zomaar verwijderen. Wanneer de vogels in het broedseizoen zijn, dan moet u deze periode eerst wachten. Pas na afloop van het broedseizoen mag het vogelnest verwijdert worden. Dit staat beschreven in de Wet natuurbescherming.

Tarieven Schoorsteenvegen Leerdam

Houtkachel

 • inclusief arbeid en btw
 • geen voorrijkosten

78,-

Pelletkachel

88,-

Rieten dak

98,-

Klanten Zeggen

Schoorsteenveger Leerdam heeft bij mij mijn open haard en schoorsteen geveegd. Goede service tegen een schappelijke prijs!

Paul

uit Leerdam

Al jaren onze vaste schoorsteenveger. Wij zijn meer dan tevreden!

Bastiaan

uit Leerdam

Vanuit mijn haard kwam er rook de woonkamer in. Op zeer korte termijn had Schoorsteenveger Leerdam nog een plekje om onze rookkanalen te inspecteren. Na een inspectie bleek dat onze schoorsteen alleen geveegd moest worden. Fijn geholpen door de vriendelijke man.

Rianne

uit Leerdam

Twee keer per jaar komt er een schoorsteenveger van Schoorsteenveger Leerdam mijn rookkanalen vegen. Elke keer goed geregeld!

Karel

uit Leerdam

Onze Partners

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Call Now Button